Fungerande utrustning

generella råd

I det här avsnittet avses sadel, träns och bett. Det är de bitarna som har störst inverkan på hästen eftersom man ofta andvänder samma sadel och samma träns varje dag hästen rids eller tränas. 

Det är egentligen ganska sorgligt att behöva skriva om det här ämnet. Man skulle kunna tro att erfarna ryttare/hästägare vet allt om det, men så är inte fallet. 

När vi jobbar "på fältet" ser vi dagligen bevis på att många hästar går med en felaktig sadel, sadelgjordar som i stort sett har blivit ett tortyrredskap, uppdragna bett, bett i fel storlek, nosgrimmor som är för hårt spända, nosgrimmor som är felanpassade och kanske med sömmar som skaver osv osv.
De flesta ryttarna har ett intresse av att utrustningen ska fungera och vara bekväm för hästen. Men rådgivarna har ibland bristfällig kunskap och modet och prylhysterin påverkar våra val.

Många ryttare skulle önska att hästen själv kunde tala om vad som var bra respektive dåligt. Men ärligt talat, är det inte det den gör när den blir orolig vid sadling?
Den kanske till och med blir arg? 
Den kanske vägrar att öppna munnen när du vill tränsa den eller den biter i bettet och försöker springa ifrån arbetet? 
Har den någon gång visat sadeltvångstendenser eller slagit med svansen och knipt rumpan när du ridit? Kanske slår den med huvudet eller springer med öppen mun?

Alla de här scenarierna är exempel på hur hästen försöker visa sitt missnöje och obehag. 
Den är inte dum i huvudet, olydig eller istadig för sakens skull. Den försöker berätta något. Försök lyssna på den!
 

 Har du någon gång funderat på hur bra ett par nya skor kan kännas när du provar dem i butiken för att i nästa andetag bara efter någon timmas användning ha förändrats till tortyrredskap! 

Ge hästen TID till att anpassa sej efter ny utrustning!

Använd inte samma träns sju dagar i veckan. Ha ett med remontgrimma och ett t ex med vanlig klassisk nosgrimma eller vad du och din häst föredrar. Kanske du väljer att ha ett träns utan nosgrimma??? ELLER ett bettlöst träns!?

Titta din häst i munnen. Lägg i det bett du normalt använder och titta efter hur det ligger genom att öppna hästens läppar och kika in. Det ska ligga mjukt över hästens tunga. Inte för högt upp så att det kommer i kontakt med hästens tänder och inte för långt ner så att det slår mot framtänderna. 

Rid ibland med en mjuk pad under sadeln om utrymmet tillåter. Men se till att storleken på paden är anpassad efter sadeln så att inte en söm eller kant hamnar under sadeln och trycker mot ryggen.

visste du?

En häst med lösa kinder och läppar kan för ögat se ut att ha en stor mun, men det är insidan av munnen som avgör vad hästen ska ha därinne. Kanske är käken smal fastän det verkar annorlunda. En ponny kan mycket väl ha bredare käke än en ädel stor häst. Även om den har ett litet huvud.

Växla mellan hopp och dressyrsadel. 

Ha några olika sadelgjordar som du vet att hästen trivs med. Alla hästar ser olika ut! 

slutligen

Din sadel är en stor investering. Ta hjälp av någon som verkligen kan. Det kan vara en svår uppgift...
 Fråga din tilltänkta provare om han eller hon rider. Det är till stor hjälp om de gör det. Prata med kompisar och fråga dem om de har erfarenhet av någon sadelprovare som verkligen är bra. Det är till stor hjälp.
Men det viktigaste är att du själv försöker att lära dej hur det ska se ut och kännas när en sadel passar och hästen och du kan arbeta i balans.