checka din häst

 hästens exteriör

Hur hästen är byggd kan vara avgörande för hur den kommer att klara den uppgift du ska ha den till. Men sanningen är den att hur god exteriör den än må ha så blir inte hästen bättre än de förutsättningar som ges. Saker som spelar in är hur den trivs, träning, foder, utrustning och en mängd andra pusselbitar. 

 

 hästens muskulatur

Alla ryttare önskar ha en välmusklad häst med vacker överlinje. Verkligheten är dock att inte många hästar ser ut så. Alltför många hästar har hängbuk, underhals och saknar ryggmuskler. Om din häst tenderar att vara svankig så är det extra noga att du tränar upp och stärker hela bukgördeln eftersom när du rider så tynger du och sadeln ner en redan svag del. Om hästen inte stärks så kommer den att få precis samma problem som vi människor får om vi har svaga magmuskler, nämnligen smärta i rygg och ben och ibland också i framben och nacke/hals. 

Hästen i rörelse

Hästens hovar

Hur hästen rör sej kan berätta en del om hur den känner sej. Rör den sej taktmässigt och hela tiden med en framåtbjudning i båda varven? Notera hur den placerar halsen, hur den kanske grimagerar eller berättar med sina öron vad som känns bra och vad som känns jobbigt, hur den släpper ut eller kanske kniper svansen och hur den klarar av att svänga. 
Ta dej lite tid och fundera över både hur den rör sej med ryttare och utan ryttare. Om det är mycket stor skillnad i dessa moment så ska du fundera över varför det är så.
Det första du ska tänka över är om din sadel sätter dej i en korrekt position, dvs om sadeln ger hästen möjlighet att arbeta med och inom gravitationen. ELLER om kan det vara så att sadeln sätter ryttaren framför eller bakom hästens balanspunkt. I båda fallen så måste hästen för att hålla balansen ändra sitt rörelsemönster. Den kommer att kännas som att den hänger på framdelen, springer med korta steg och väldigt fort, sänker ryggen och spänner rumpan och känns obekväm. Mer om detta kan du läsa här.

Din bästa vän bör vara hovslagaren! Detta kan inte nog poängteras. Men redan innan hästen har börjat få skor på sina fötter så kan du utläsa mycket om din häst genom att titta på hovarnas form, storlek, kvalitet och balans. Om din hästs hovar är mycket assymetriska så är det troligen så att hela hästens kropp är assymetrisk. Det är ju rent logiskt så att avslutningen på en lem inte blir bättre än inledningen, om vi utgår ifrån att hästen inte har en missbildning eller en deformerade hov. 
Detta gör att vi kan utläsa t ex vilken framhov (och så klart allt ovanför framhoven) den belastar mest och vi kan enkelt se vilket bakben hästen sätter utanför sin kropp. En hov med mycket tyngd blir större än den andra och en bakfotshov som sätts utanför hästens kropp blir skev.
Om vi studerar muskulaturen ovanför den del som vi anar att hästen lägger mycket tyngd på så är den ofta stummare och stelare där.
Detta är bara några exempel på vilka slutsatser vi skulle kunna dra genom att studera hästens hovar och hur den står på sina ben.

hästens mun och tänder

Hästens mentala status

Tänk på att det jag skriver här absolut inte ersätter en veterinär undersökning om hästen har en allvarlig avvikelse. Men dessa tips kan hjälpa dej att hålla koll på din häst och dess status så att du förebygger smärta och obehag hos hästen.
Vad du kan göra i hästens munhåla är en hel del. Titta noga på hästens slemhinnor. Både i kinderna och runt tänderna. Det ska se rosa och friskt ut. Om du ser mörka fläckar eller sår och skav i höjd med nosgrimman så vet du att du måste korrigera den. Spänn den ALDRIG hårt oavsett vad hela dressyrvärlden hävdar. Det ökar inte bara belastningen på kinderna som trycks emot tänderna utan det ökar dramatiskt trycket i nacken. Hästen får svårt att svälja och kan inte röra käkarna.
Vi ryttare önskar att hästen ska "ge oss" sin mun. Då kan vi inte först ta den med tvång.
Du kan också lukta i hästens mun. Om det sitter foderrester inne i munnen så luktar det illa och kan bero på att den har ojämnheter i tänderna som behöver kollas.
Kolla också regelbundet hästens tänder i den grad du kan utan att utsätta dej för risk att skadas.
Se över hästens tunga. Den ska också vara rosa och jämn och fin.
Ta regelbundet ut en veterinär med tandkäkarutbildning. Extra noga om din häst är ung eller gammal.

 

Det känns nästan löjligt att skriva något om hästens mentala tillstånd för alla hästägare kan troligen själva bedöma om hästen verkar trivas med sin tillvaro eller inte. Men några rader kan jag inte låta bli att skriva.
Om hästen plötsligt ändrar sitt beteende och börjar krångla så måste du fråga dej själv vad som kan förorsaka beteendet. Det är ditt ansvar. Lyssna inte på rådgivare som säger till dej att "den är bara dum" eller "gå på mer med spö och sporrar". 
Det finns ingen logik i att  hästen ena dagen gör det du ber den om avspänt och villigt för att nästa dag tvärneka och vägra utföra det arbete den normalt gör.  
En häst lyder signalerna i kroppen. Precis på samma sätt som vi gör det. Men den kan inte planlägga eller hitta på orsaker till att slippa. Det kan vi.
Om du upplever att din häst "hittar på" sätt att komma undan det du vill att den ska göra så är det helt enkelt så att hästens kropp automatiskt försöker finna enklare utvägar för att slippa göra det som är svårt, tungt eller kanske till och med smärtar. Den blir stoppig, går på dubbla spår, envisas med att fatta fel galopp osv osv.
Självklart så kan en del hästar vara mer svårövertalade än andra särskilt när de är unga och svaga i sina kroppar men om en tränad häst som normalt inte protesterar plötsligt ändrar beteende måste du tänka till och inte börja bråka med den. 

En häst bråkar inte med dej! Den säger bara nej mer eller mindre tydligt. Orsaken till det är ditt ansvar att finna.