Tömkörning

1. Hjälp, det är svårt!

Du är kanske en av många ryttare som tycker att du inte är tillräckligt duktig för att tömköra din häst. Det kan bero på att du tror att det måste se ut som på bilden. Men glöm det! Du kan få lika bra och ännu bättre resultat utan alla dessa attribut. 
Varför?
Därför att allt du "stänger in" hästen med hindrar den i viss mån från att röra sej fritt och avspänt och kan motverka ditt syfte - avspändhet, liksidighet och balans.

2. Börja enkelt

Börja med att lära dej att longera din häst! Longera utan inspänningstyglar och gjord och sätt longerlinan i en grimma utanpå tränset alternativt i BÅDE bettring OCH grimma. Detta för att avlasta hästens mun vid eventuella missförstånd eller protester.
Börja med skritt på liten volt tills du är säker på hur din placering påverkar hästen. Känn efter var du ska vara för att inverka framåt på hästen och hur ska du placera dej för att verka inbromsande på din häst.

Din attidtyd är avgörande.         Var lugn och bestämd!

3. Dubbel-longering

När du känner dej trygg och säker på att longera din häst och din häst lyder din röst och din placering så prova med att longera med två longerlinor. En på varje sida. I det här läget är det smart att använda en sadel eller en longergjord för att vara säker på att linorna inte halkar runt på hästens rygg.
Om du använder en sadel så kan du trä den yttre linan genom stigbygeln. Du kan fortfarande sätta linorna i bett och nosgrimma eller bett och grimma. 

4. tömkör

Det sista steget blir att byta ut longerlinorna mot tömmar och vänja hästen vid att ha tömmarna över ryggen och bakom och runt sina bakben. Vänj den succesivt. Använd inte FÖR TUNGA tömmar. Då vill inte hästen ta stöd på bettet. Dina tömmar ska gå att dela och tömkör inte med dem knäppta förrän du är helt trygg med din häst och dess reaktioner.
Ju mer säker du själv känner dej desto snabbare kan du koppla tömmarna direkt och enbart till bettet för att kunna ge finare signaler. 

Tänk på att hästen styrs mycket mer av din placering än av tömmarna. Se till att hästen hela tiden drivs framåt lugnt och avspänt.