våga vägra sadel

Som jag nämnt tidigare så hämmar du hästens naturliga sätt att röra sig och använda sin kropp när du lägger på en sadel och sätter på ett träns. Sadeln måste spännas runt hästens bröstkorg och det kanske skulle kunna jämföras med att du spänner din behå hårt. Det begränsar dynamiken och påverkar din andning.
Tränset är mycket förvirrande för den unga hästen som inte vill ha något i sin mun och det kan lätt skapa stress.
Men när du ska rida barbacka första gången så är det ingen bra ide att rida utan träns. Men du ska absolut prova att rida bettlöst då och då. 

 

  • Ha med dig en medhjälpare första gången som kan leda hästen så att du inte riskerar att hålla balansen i tyglarna och skada hästen i munnen. 
  •  Sätt ett stigläder runt hästens hals så får du hjälp att hålla balansen.
  • När du känner dig säker och kan slappna av i skritt så prova igångsättningar till trav rakt fram.
  • När det känns bra att skritta och trava rakt fram är det dags att prova samma saker på böjt spår. Du kommer tydligare att känna hur gravitationen ändras när du rider barbacka och om du inte sitter "med" i rörelsen så kommer du att helt sonika glida av. I en sadel kan du sitta och tynga snett över hästen utan att känna det lika tydligt som när du rider barbacka.

Din balans kommer att bli mycket bättre, du kommer att bli mer följsam och det bästa av allt är:
Fokus och krav på prestation flyttas från hästen till ryttaren!
DET är synnerligen välgörande för hästen.

Du kommer att märka hur hästen blir mer koncentrerad på dig när du rider utan sadel och när du är riktigt säker kommer hästen att gå för mycket små hjälper som du har stor nytta av när du sedan sitter i en sadel igen. 

Om du och hästen skulle missuppfatta varandra och hästen "tappar" dig så är det oftast väldigt odramatiskt eftersom fallet blir lägre när du inte sitter ovanpå en sadel och du riskerar inte att fastna i stigbygeln.

generella råd

 

  1. Använd dina höfter när du svänger.
  2. Sväng mer för ytterskänkeln.
  3. Använd din blick när du ändrar riktning.
  4. Sitt stilla och slappna av i nacke, axlar och armar. Släpp ner hela din kropp och låt den sjunka ner i dina fötter.
  5. Släpp fokus på tyglarna och hästens hals. Använd dem så lite du kan och mest för att inverka bromsande. Mycket snabbt kommer du att märka att du inte behöver tyglarna ens när du saktar av. Din häst känner att du vill bromsa  från signalerna ifrån ditt säte om du inte lägger dej bakåt utan bara sjunker ner och snarare lutar dig svagt framåt och frilägger hästens bakre ryggmuskler.